U kunt ons bellen op: 035 – 6970700
Onze tandartsen zijn lid van Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT)

Kronen en Bruggen

Je bent op deze pagina: Tandheelkundig Centrum 't Gooi » Kronen en Bruggen

Kronen en bruggen zijn een duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Ze hebben zoveel mogelijk de vorm en functie van de oorspronkelijke tanden en kiezen. Omdat een behandeling voor een kroon of brug ingewikkelder is dan het maken van een vulling, moet u een aantal keer bij uw tandarts terugkomen.

Een kroon is een kapje van metaal of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past en daarop zit vastgelijmd.Een kroon is nodig:

  • Bij onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan bijvoorbeeld een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
  • Ter verbetering van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde of slecht gevormde tanden die zich voor in de mond bevinden.

Een brug vervangt één of meer ontbrekende tanden of kiezen. De afgeslepen tanden aan weerszijden van de ontbrekende tand worden gebruikt om de kroon vast te zetten.

Een brug is nodig:

 

  • Om beter te kunnen kauwen
  • Ter verbetering van het uiterlijk
  • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan of in de richting van de open ruimte groeien

 

De behandeling van een kroon en brug verloopt in een aantal stappen. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan uw tandarts nodig. Kronen en bruggen worden gemaakt in een tandtechnisch laboratorium. Dit duurt één tot twee weken.